top of page
holdról is.png
Tomi.JPG

Pataki Tamás

Még a Holdról is
Személyes véleményezés a 2023-as szlovákiai választásról

Még A Holdról is…

Próbálom keresni a pozitívumokat a szlovákiai választások után. Sikerült is párat találni, némi spekulációval, értékeléssel fűszerezve.

Kis túlzással akkora győzelmet aratott Robert Fico, hogy még a Holdról is látszik, de Budapestről egészen biztosan. Nagyon is kapóra jöhet egy szövetséges a V4-en és az EU-n belül. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. pozitívum

Nincs kéthar.. Háromötöd! Egy koalícióból mindig nehezebb alkotmányt módosítani, illiberális rendszert kialakítani. Persze a lehetséges formációkat, partnereket látva semmi sem kizárt. 

2. pozitívum

Fico győzelmét részben a NER-nek is köszönheti, know-how és mediális támogatás formájában. Illiberális hála és szövetség. A magyarországi közmédiának is köszönhetően számos magyar szavazatot bezsebelhetett – magam is ismerek a SMER-re szavazó magyarokat. Több bejáratott kommunikációs panelt importálhatott: migráció-, LMBT+-, liberális és civil ellenesség, “béke pártiság”. A covid és oltás szkepticizmusból is profitált (mivel ellenzékből könnyű felelősség nélkül handabandázni), igaz odaát ebből a Mi Hazánk erősödött meg.

Apropó Mi Hazánk. Fico az említett félelemkeltőnek szánt narratívákat a legügyesebben használta a szlovákiai politikai palettán, és ezzel elcsaklizott számos szavazatot a szélsőjobbos Republikától. Nincs szélsőséges párt a parlamentben! Igaz szélsőséges retorikát használó képviselők szép számmal bekerültek, sőt az SNS-ből exkotlebások is beülhetnek a parlamentbe, de kérdés, hogy mennyit akarnak ténylegesen megvalósítani is ebből, illetve mennyire lehetséges koalícióban megvalósítani ezeket. A pletykák szerint a várható koalícióban is van támadható LMBT+ ember, valószínűleg a kisebbségük elleni támadás ellen azért fellépne.

3. pozitívum

Kisebbségebb a kisebbségnél – magyarok esetleges immunitásaA „magyargyűlölő” Fico az elmút 10 évben a magyarok felé valamennyire konszolidálódott részben az Orbánnal kötött stratégiai szövetségen. Igaz ez még a kommunikációban felsejlik néha, de már nem volt Malina Hedvighez hasonló ügy, és direkt magyarellenes törvények sem születnek, ahogy történt a kettős állampolgársági törvény esetében. DAC szurkolókat se vernek meg a rendőrök – igaz a Slovan ultráira finoman szólva is ráférne az érzékenyítés. A fentebb említett know-how, támogatás és illiberális barátság okán tehát az egyik kisebbség valószínűleg immunitást élvezne, míg például a szexuális kisebbség valószínűleg nem. Persze ez nem pozitívum, mert idővel a magyarok is sorra kerülhetnek, sőt kisebbségen belüli kisebbségek is vannak köztünk, pl. meleg magyarok. Arról nem is beszélve, hogy egy normális országban minden kisebbség védelmet kell, hogy élvezzen, és kölcsönösen ki kellene állniuk egymásért is.

4. pozitívum

Hasonlóan az orbáni szövetségnek köszönhetően meg van rá az esély, hogy a belengetett civil ellenes törvény, miszerint külföldi ügynökökké válnánk, ránk magyarokra nem lenne érvényes  Vagy csak később. A Kompromisszum mondjuk pont nem kap támogatást se Magyarországról, se Sorostól (lol), de számos olyan felvidéki civil szervezet van, aki igen - mármint hogy magyarországi pénzeket kapnak. Több olyan „orbán pénzekből támogatott” szervezet van, aki ténylegesen fontos munkát végez ott, ahol a szlovák állam megbukik különböző okokból. Guruló forintok. Nem, mintha a szlovák szervezetek, amelyek külföldről is kapnak pénzt megérdemelnék ezt a demokráciaellenes megbélyegzést és törvényt. Sokan pótolhatatlan munkát végeznek. Nem a nemzet ellen, hanem az országért, a társadalomért, a demokráciáért. Ráadásul valószínűleg átláthatóbb a finanszírozásuk, mint a Fico által vezetett SMER-nek.

 

Pozitívum (?)

Fico nem csak a Republikától szívott el szavazatokat, hanem a Szövetségtől is. Hitelesebben tudott félelmet kelteni, amiből akár pozitív tapasztalatokat is le lehetne vonni. Nem egy Szövetségben induló képviselő próbált hasonló uszító narratívákat használni szavazat optimalizálás céljából, vagy akár meggyőződésből. Úgy néz ki Fico hitelesebb volt ebben, ráadásul ez a fajta politizálás a Szövetség szavazói bázisát is megosztotta. Ami Magyarországon működik az itt, kisebbségi közegben nem. Szlovák szavazókat nem lehet ezzel megszólítani, vannak szlovák pártok is, még a széljobbon túl is, akik ezzel próbálkoznak. A potenciális magyar szavazókat pedig ez a fajta politikai kommunikáció megosztja, ami így összességében még kontraproduktív is. Egészen fájdalmas volt nézni, amikor valamikor általam is ígéretesnek tartott fiatal magyar politikus a NER és az amerikai altrighttól importált genderezéssel, woke-zással, libsizéssel, LMBT+ ideológiázással próbált megszólítani. Nem ők fognak megvédeni a vélt, projektált külső fenyegetettségtől, sőt inkább tőlük is védenem meleg barátaimat. Spekuláció, de lehet, hogy középhosszútávon leesik, hogy a magyar értékekre, jogkövetelésekre, történelmi traumák feldolgozására kell fókuszálniuk (ideális esetben közösen a többségi nemzettel), az előbb felsorolt uszító narratívák hangoztatása helyett.

 

 

 

 

 

 

                                          Kép: Harc az LMBT+ ideológia ellen. 2023, színezett.

Pozitívum (?) / értékelés

„Véget ért az etnikai politizálás korszaka”. Ezt maga a „felvidéki Orbán Viktor”, a pszeudomessiás Gyimesi is kiírta facebook oldalára szlovákul. Ez azt jelenti, hogy elismeri a Híd eredeti koncepciójának létjogosultságát, vagy azt, hogy bánja, hogy kilépett az Egyszerű Emberektől a Szövetség javára? 

Az etnikai politizálás akkor működhetett volna jobban, ha megmarad az eredeti koncepció mentén „saláta”-, gyűjtő pártnak: konzervatívok, liberálisok, centristák, jobb-bal stb. A felvidéki/szlovákiai magyarságnak vannak közös céljai, miért ne lehetne ezekre fókuszálni a saját világnézet vagy pártérdek áterőszakolása nélkül? Sőt, még a más nemzetiségnek, etnikumuknak is helye lehet, ha közös a cél, volt is ilyenre példa. Az etnikai politizálás azzal bukott meg a Szövetségben, hogy már a legelején nem arányosan osztották le a kártyákat és idővel az MKP szárny eluralta a politikai teret és narratíva teremtést. A Szövetségbe már az elején kódolva volt az ilyen jellegű eluralás, sőt szétesés veszélye. A tavalyi önkormányzati választásokon is már megjelent a törésvonal, amikor az egyik MKP-s politikust a többi platform akarata ellenére tettek meg megyeelnök-jelöltnek. Sajnos az eluralás miatt tavasszal a szétesés megtörtént, amely nem csak a hidasok távozásában, de a potenciális választók elriasztásában is megmutatkozott - és ők nem csak a másik két magyar minipártra (Kékek/Híd, Magyar Fórum) és Ficora szavaztak, hanem egyéb szlovák pártokra is.

Gyimesit amennyire rajongják egyesek, annyira megosztó összmagyar szinten, amit egy januári felmérés is alátámaszt. Valószínűleg sokan Gyimesi ellenére is leszavaztak a pártra. Ez az 5%-hoz azonban ezúttal se volt elég. Pedig a sikeres és bevált kampánymódszereken túl volt itt minden:

kampánycsend megsértés (felvidéki "Kubatov-lista" hivogatások-szevasztok, polgári társulaton keresztüli facebook hirdetés)

választási törvény megkerülése (Gyimesi egyéni plakátolásai hivatalos kampány előtt),

kamu/nem létező közvéleménykutató cég eredményeinek emlegetése (amely persze 7% köré mérte a Szövetséget),

vagy a SMER által megrendelt hiteltelen POLIS ügynökség “kutatása”’, amely szintén 5,4%-ra mérte a Szövetséget (talán potenciális partnert láttak bennük?). És persze volt itt magyarországi hátszél is, ami bár magától értetődő (inkább mint Fico támogatása), de a szlovákok belpolitikai beavatkozásnak is érzékelték, főleg Szijjártó utazgatásai és kampányolása mellett. A magyar kihívókkal való elzárkózás a viták elől valahol a demokrácia megcsúfolása. Az eredmény azonban az, hogy ismét nem lett magyar párt a szlovák parlamentben és erről nem a kritikus kérdéseket is feltevő médiumok, a meg nem szóllítható, "lappangó" vagy elrettentett szavazók tehetnek. A 8% körüli magyarság megszóllítása az 5% küszöb eléréséhez tehát nem volt elég ismételten. Ez lenne az "etnikai politizálás vége"? 

Pozitívum (?)

Ebből következhetne a Szövetség megújulúsának lehetősége, ami lehetne akár pozitívum, de jöhetnek rossz válaszok is: tényleges felelősségvállalás helyett hárítás, külső hibások keresése és okolása a kudarcért. A "szalámizás" tovább folytatása: rossz magyarok, áruló magyarok, "janicsárok", lipsik és hasonlók. Majd még jobban próbálkozunk, 110%-on, de természetesen mindenki szavazzon ránk, aki magyar! Nem létező mércék alapján minősítünk magyarságukban és megosztunk tömegeket, de egyúttal megszólítani akarjuk ezen leszalámizott rétegeket. 

Esetleg a tavaszihoz hasonló pártszakadás is bekövetkezhet, véget érhet az egész gyűjtőpártiság, mehet tovább a csörte egymás között. Vagy eljöhet a tabula rasa, a tiszta lappal kezdés annak remélhetőleg egy sikeresebb és jobb arcával. Eluralás és szalámizás nélkül az integráció szándékával.

+1 Pozitívum:
Nem kellett megélnünk, hogy a Szövetség esetleg koalícióra lép a SMER-rel!

 

 

 

holdról is.png
istockphoto-1128129462-612x612.jpg

Biztos van még pozitívum. Ha a kedves olvasónak eszébe jutna ilyen, ossza meg velünk!

Fotók: istockphoto.com 

Le voyage dans la lune

Térkép: Kartogramm – Denník N/Daniel Kerekes; forrás – Statisztikai Hivatal, Szalay Zoltán

bottom of page