top of page
fejlec01-01.jpg
Torta_1.jpg

Rólunk

A Kompromisszum magazin egy 2021-ben életbe hívott közéleti kezdeményezés mely legfőképp a magyar kormány és a NER által támogatott médiumok ellensúlyaképpen fogalmazza meg magát a szlovákiai magyar kisebbség számára. 

A lapot alkotó íróink, szerkesztőink és egyéb munkatársaink anyagi fizetséget nélkülözve végzik tevékenységüket, mely remélhetőleg hitelesen szemlélteti politikai függetlenségünket olvasóink felé. 

Ugyanakkor leszeretnénk szögezni, hogy a magazinnak nem érdeke objektív hangnemben nyilatkozni a marginalizált kisebbségek helyzetéről és egyhangúlag elítéli a homofób, rasszista, szexista és xenofób nyilatkozatokat, valamint bánásmódot. 

Nevünket is részben a 2020-ban bemutatott – „kompromisszum” plakátnak köszönhetjük, melyet Szücs Anikó és Lőrincz Gábor alkotott a Budapesti ARC kiállítás keretein belül. A képen egy                             Nagy-Magyarország térképe területén elhelyezett szivárványzászló látható melynek az alatta lévő kiírásán olvasható a kompromisszum felirat. 

Nagyban inspirált minket eme kép abban, hogy megkezdjük tevékenységünket és újra-gondoljuk a korábban biztosnak vett politikai és társadalmi beidegződéseket a határon túli magyarságban. 
Így hosszú távú célunk megalkotni egy online teret mely reprezentatívan tükrözi a helyi lakosságunk sokszínűségét. 

Formabontó felállásunknak köszönhetően pedig rengeteg teret nyernek különböző perspektívák és vélemények. Ezáltal kiváltképp szerencsésnek vallhatjuk magunkat abban, hogy a magazin alapító tagjai között helyet foglal: történelem tanár, pedagógus, politológus, közgazdász, nyelvész és többek között egy divattervező is. 

Reméljük érdemben olvasmányos anyagot kínálhatunk közönségünk számára és kissé hozzájárulhatunk a történelmi törésvonalak feloldásához.
 

A csapat

 

 

 

 

 

 

 

Anikó

Ani.jpg

Egyetemi tanulmányaimat Dániában, a VIA Design University Collage divattervezői szakán végeztem. A külföldi tanulmányaim során fontos helyet hapott munkámban a fenntarthatóság elve, ami az életem többi területén is nagy szerepet játszik. Jelenleg szabadúszó dizájnerként ruhadarabok tervezésével foglalkozom. Főként divatiparral, a fenntarthatósággal és “zöld” témájú tartalmakkal foglalkozom.

 

 

 

 

 

 

 

Philip

Philip.jpg

Az ELTE Állam és Jogtudományi karán végeztem Politológiát. 
Az elmúlt két év során kezdtem el foglalkozni újságírással amikor társproducere lettem a The Europeans Podcast egyik Budapesti epizódjának majd később interjút készítettem a "Philip and Laci" néven megjelent különkiadásban.

Azóta jelenleg is több európai projekten dolgozom, legutóbb kutató gyakornokként az 
Athéni Nemzeti és Kapodisztriai Egyetem (NKUA) Európai Integrációs és Politikai Intézeténél

 

 

 

 

 

 

 

Emese

IMG_6639.PNG

A Selye János Egyetemen végeztem alapfokon óvoda- és elemi pedagógia szakon, majd tanítóképzés szakon folytattam tanulmányaimat. Jelenleg óvodapedagógusként dolgozom. Az érdeklődesi köröm főként a csecsemők es kisgyermekek nevelése, oktatása es fejlődése/fejlesztése, valamint az oktatásügy, oktatáspolitika és a pedagógusképzések.

 

 

 

 

 

 

 

Tamás

Tomi.JPG

A Selye János Egyetem történelem-kateketika szakán végeztem. Jelenleg kiberbiztonsággal foglalkozó cégnél dolgozom. Érdeklődési köröm tág: szlovákiai magyarok és egyéb kisebbségek, spiritualitás, történelem, filozófia, pszichológia, politika. Fontosnak tartom a „buborékok” elleni küzdelmet, a párbeszéd és a nyitott társadalom elkötelezett híve vagyok. 

 

 

 

 

 

 

 

Máté

IMG_6664.JPG

Az ELTE Társadalomtudományi karán folytatom tanulmányaimat szociológia szakon, emellett pedig a Pátria Rádió hírszerkesztőjeként és hírolvasójaként dolgozom. Leginkább a társadalomban tapasztalható egyenlőtlenségek, azon belül is elsősorban a nemi és gazdasági alapúak vizsgálata és lehetséges csökkentése érdekel. Kifejezetten kedvelem a társadalmi jelenségek művészeti ábrázolását.  

Illusztrációkat keszítette: Terenyei Zsófia Tímea

Portrékat keszítette: Kecskés Anikó

161244950_140500281303906_10056778382379
bottom of page