top of page
fejlec01-01.jpg

Gombaszög 2023

Idén harmadszor lehettünk társszervezői a Gombaszögi Nyári Tábornak, amely megszokotthoz képest is elképesztő hangulatban telt csapatunk számára. Többek között azért is mert velünk tartott legújabb tagunk, a kiváló tollú Braunsteiner Kristóf,  akinek részletes élménybeszámolója alul látható. Másrészt a rendezvény keretein belül először tartott előadást alapító tagunk, Pataki Tamás.

image7.png

Balról jobbra: Marton Máte, Pátaki Tamás, Braunsteiner Kristóf, Kecskés Anikó, Bukai László
forrás: KOMPROMISSZUM

Eseményeink csütörtök délután kezdődtek,  Pollák Philip és Gaál Balázs beszélgetésével. Balázs a magyar Helskinki Bizottság érdekérvényesítő asszisztenseként mesélt a magyar-szerb határ viszontagságairól; Az illegális visszakényszerítésekről és az Európai Jogokat sértő magyarországi menekült szabályozásról.

image2.png

Baloldalt: Gaál Balázs, A Helsinki Bizottság Érdekérvényesítő Asszisztense.

Jobboldalt: Pollák Philip.

Forrás: KOMPROMISSZUM

Ezt követte péntek reggel Marton Máté kiválóan sikerült előadása a Toxikus Maszkulinitás témájában, amely a Restitető kapacitásait messze felülmúló közönség előtt szólította meg Hadas Miklós és Gregor Anikó szociológusokat, valamint Szemán Dénes pszichológust. Az előadás többek között kitért a konzervatív nemi szerepek által támasztott elvárások és az ezek által okozott fizikai és lelki problémák, kérdéseire, de szóba került például az is, milyen, a hétköznapi életet érintő megnyilvánulásai vannak annak, hogy alapvetően még mindig egy erősen férfiközpontú világban élünk.

Balról jobbra: Hadas Miklós,  Gregor Anikó, Szemán Dénes és Marton Máté.Forrás: Magyar Interaktív TV.

Végül ugyanezen a helyszínen tartotta meg első Gombaszögi előadását Pataki Tamás, Kisebbség a kisebbséghez néven. A beszélgetés során vendégei voltak Ravasz Ábel (szociológus, Bél Mátyás Intézet elnöke) és Fiala-Butora János ( emberi jogi ügyvéd és egyetemi tanár). Az okfejtés folyamán a szlovákiai magyar kisebbség viszonya került terítékre az egyéb kisebbségekhez, különös tekintettel a szexuális kisebbségekre.

image4.png

Balról jobbra haladvat: Ravasz Ábel, Fiala-Butora János, Pataki Tamás. Forrás: KOMPROMISSZUM

Balról jobbra haladvat: Ravasz Ábel, Fiala-Butora János, Pataki Tamás.Forrás: Magyar Interaktív TV

E ponton utólag is köszönjük minden vendégünknek és látogatónknak a jelenlétét és reméljük jövőre is találkozunk ott ahol a kopjafák alatt keressük árnyékunk.

image3.png
image6.png

Toxikus Maszkulinitás, Marton Mátéval Forrás: KOMPROMISSZUM

Kristóf először járhatott idén Gombaszögön. az alul látható beszámolója, személyes tapasztalatainak és nézeteinek nyújt teret.

 Gombaszög – ideák és ideálok arénája

Idén életemben először látogattam el a Gombaszögi Nyári Táborba. Eddig mindig halogattam, nincs kedvem magyarkodni, majd jövőre, most nincs időm, majd, majd. Hát e nyáron elérkezett a majd, és mondhatom, örülök, hogy végre ott voltam a szlovákiai magyar kisebbség egyik legfontosabb kulturális és közösségi eseményén. Több ezer emberrel együtt ünnepelni közös kulturális hátterünket különböző hagyományos és modern zenei és más művészeti alkotások által aláfestve, hazai ízeket élvezve; ízletes fröccsök és gyümölcspálinkák enyhe mámorában filozofálni vad idegenekkel az életről, az elképzeléseikről a jövőt illetően, isten(ek)ről, hazáról, az életről és az egzisztenciáról magáról, a magyarságról. A Tábor záróbuli részét beharangozó szombat esti kopjafaállítás, a Himnusz megzendülése több száz (vagy ezer?) torokból, amit egy kis búskomor népzenélés követ, még azt is megkönnyezteti, aki nem mellveregetős magyar.

Sajnos nem csak örömkönnyek csordulnak az ember szeméből a láttak és hallottak után. A pódiumbeszélgetésekben résztvevő, „keresztény”-konzervatív értékeket valló kisebbségi és magyarországi politikai elit és a velük szimpatizáló think-tankekből és szervezetekből érkező szakemberek kijelentései hallatán elöntött a szomorúság. Tényleg ide jutottunk, hogy a magyar kisebbséget reprezentálni kívánó politikusok zöme (tisztelet a kivételnek) úgy véli, hogy a másokat, menekülteket, szexuális és más nemzeti kisebbségeket kirekesztő politikának van jövőperspektívája egy kisebbség számára? Hogy majmolják a menekültellenes retorikát magyarországi mestereiktől? De ami még szomorúbbá tesz, az az, hogy ennek a sok embertelen féligazságnak és hazugságnak ennyien a jelenlevőkből bedőlnek, ennyien meg vannak győződve annak valóságáról, sőt, tömegesen támogatják.

image1.png

A fesztivál legemlékezetesebb pólói. Forrás: KOMPROMISSZUM

image5.png

A háttérben Gyimesi György. Előtte fiatalkorú támogatói.  Forrás: KOMPROMISSZUM

Pedig ha a magyarságot tényleg ünnepelni szeretnénk, akkor tegyük azt a valóságon alapulva. Kik vagyunk mi? Egy menekült nép leszármazottai, aki a sztyeppék környezetének változása és politikai turbulenciák miatt indult neki a világnak egy megfelelőbb életteret keresni. Összességében is egy kisebbség, aki nyelvi izoláltsága által más egész Európában. Egy jelentős diaszpórával rendelkező nép, akinek diaszpórája általában a hazai repressziók elől menekülve került el azokba a közeli és távoli országokba, ahol menedéket kértek és kaptak, a diaszpóra pedig kialakulhatott. És nem utolsó sorban, kisebbségek vagyunk most is, Szlovákiában, Romániában, Ukrajnában, Szerbiában, Szlovéniában. Már csak ezért vagyunk kötelesek minden kisebbséggel és menekülttel szolidarizálni.

Szerencsére ilyen irányú megnyilvánulásokat is megfigyeltem Gombaszögön. Sok ember volt ott, aki nem ért egyet ezzel a kirekesztő iránnyal, amit megannyi szlovákiai magyar politikus felvett, és ezt aktívan tudatják velük. A Kompromisszum beszélgetéseinek látogatottsága is azt tükrözte, hogy kisebbségünkben van igény a progresszív ideákra.

Mindent összevetve, annak ellenére, hogy erősen érezhető a fidesz által nyomott ideológia jelenléte, a Gombaszögi Nyári Tábor még mindig egy olyan tér, ahol különböző politikai beállítottságok ellenére az emberek összejönnek és még beszélnek egymással. Már érezhető némi társadalmi hasadás, de még nem hasadt meg teljesen. Remélem, hogy továbbra is fognak járni azok, akik a nacionalista, kirekesztő ideák ellen fellépnek, párbeszédbe lépnek az ezen ideákat valló emberekkel. Elég, ha egy pár embert meggyőznek arról, hogy nem mindenről a melegek és a migránsok tehetnek, akik esetleg saját családjaikban és baráti köreikben további embereket toleránsabbá tesznek. Ha lesz ott mindig egy progresszív jelenlét, ami olyan információkkal látja el a látogatókat, hogy rájönnek, hogy a normális a szeretet és az elfogadás, akkor a társadalmi hasadást a szlovákiai magyarságban még meg is lehet fékezni.

Gombaszögben nagy lehetőségek rejlenek. Lehetne ez akár egy fesztivál, ahol  magyarságunkon túl, emberségünket is együtt ünnepelhetjük. Identitásunk ugyanis összetettebb annál, hogy azt három szín átfogóan leírná. Ergo mindazon túl amit egy ismerős nyelv szólama ad, halljuk azt is amit néha mond.

Ne hagyjuk, hogy Tusványos legyen belőle.

bottom of page