top of page
fejlec01-01.jpg

Fiatalnak lenni Közép-Európában

Az  Ezer Gyerek Egyesület által rendezett két napos konferencia ezzel a címmel tálalta témakörét vendégei számára, akik közül most először ott lehetett a Kompromisszum is.

Az esemény első estéjén megismerkedhettünk az egyesület partnereivel akik hozzánk hasonlóan, zömében határon túli magyarokból álltak és ebből adódóan könnyedén szót értettünk a kisebbségi lét főbb kérdéseiben. Vacsora társaságunk például egy Nagy Károly közeléből származó önkormányzati delegáció volt akik megosztották velünk az erdélyi regionalitás főbb kihívásait és erényeit. Később hasonlóan értékes tapasztalatokra tehettünk szert vajdasági kollégáink beszámolójából, nem is beszélve a szintén felvidékről érkezett rimaszombati és tornaljai képviselet elmondotjairól. 

 

Összejövetelünk oka azonban többről szólt mintsem, hogy kellemes beszélgetések mellett morzsázzuk az asztalterítéket. Az Ezer Gyerek és partnerei által megnyert pályázat már 2020-ban kívánt volna emléket állítani az EU Alapjogi Charta húsz éves évfordulójára. Mindezt ezen program keretében megvalósítandó előadásokkal és képzésekkel, amelyek a Charta alapelveire igyekeztek felhívni a figyelmet. Tekintettel arra hogy időközben 2023 lett, Hann Péter az este nyitóbeszédében először is hálát adott minden résztvevőnek aki kitartott mind idáig és azoknak fenntartották támogatásukat a projekt sikeréhez.
 

Találkozásunk második napján kezdtek azonban csak igazán felpörögni a gyakorlatias képzések. A meghívott társaság ketté lett osztva a meghívott középiskolás diákság és az őket kísérő pedagógusokra és felnőttekre. Míg a diákok az Alternatív Közgazdasági Gimnázium (AKG) termeiben játszhattak egy Demokrácia szimulátor szoftveren és kséőbb próbára tehették döntéshozatalukat egy játékelméleti gondalatkísértletben, addig a felnőttek a Magvető kávézóban gyűltek össze az előadásokra.

image3.jpg

Balról jobbra: Mikecz Dániel (HU), Andreas Moser (A), Marké Plesníková (CZ),  Ingrid Borarosová (SK), Milosz Hodun (PL), Virág Andrea (HU)

Kép: Pollák Philip, 2023.02.24. Budapest, Magvető Kávézó

Mi is az utóbbihoz csatlakoztunk és a kávézó jellegzetes lépcsős deszkáin szódáztuk végig a délelőtt óráit. Az első előadás egy teljes Közép-Európai panelbeszélgetés volt, Lengyel, Osztrák, Cseh, Szlovák és Magyar vendégekkel akik közösen járták át az ifjúság szerepét adott országaikban. Őket követte Nagy Ádám, egyetemi professzor előadása az ifjúsági közéleti részvételéről, majd zárásként érkezett egy teljesen magyar fiatalokból álló panel, kiknek résztvevői közül jelen volt az Ahang aktivista koordinátora, a magyarországi Fridays for Future társalapítója, az ELTE ÁJK HÖK küldöttje, a Haver Alapítvány vezetője és az ADOM diákmozgalom elnöke is.

image1.jpg

Balról Jobbra: Dés Júlia, Balázs László, Schermann Fruzsina, Príbeli Levente, Szalóki Viktor, Virág Andrea

Kép: Pollák Philip, 2023.02.24. Budapest, Magvető Kávézó

Tanulságos és informatív napokat élhettünk át Budapesten, és e ponton is köszönetet szeretnénk mondani az Ezer Gyerek Alapítvány meghívására és további jó munkát kívánunk a szervezet számára a jövőben.  


A feljebb említett előadások egészében elérhetőek az  Ezer Gyerek Alapítvány Facebook oldalán.

image4.png
image2.png
unnamed.jpg
bottom of page