top of page
egy_vert_hiRes.png
Tomi.JPG

Pataki Tamás

Elég a megosztó uszításból

Tisztelt Gyimesi György!

 

 A gyűlölet-bűncselekmény elítélése nem elég, alibizmus kibújni a felelősség alól, Önnek, de a többi uszító retorikát folytató politikusnak is.

Kérem ezután legalább mérsékelje a politikai marketing és opportunizmus miatt folytatott kultúrharcot, ne uszítson a "liberálisok", a Szövetség (feltéve ha szeretne számottevő magyar érdekképviseletet) vagy mások ellen. Helyette törekedjen az egységre, toleranciára és integrálásra, ahogy a Szent István-i örökség megköveteli.

Az LGBTQ+ zászló és szimbólumok tiltása helyett inkább a magyar zászló és szimbólumok használatának engedélyeztetésébe fektesse az energiát - hiszen mennyire jó lenne, ha a DAC szurkolók nem csak otthon a négy fal között élhetnék meg magyar identitásukat, hanem szabadon énekelhetnék a himnuszt és lengethetnék a magyar zászlót szeretett csapatuk meccsein. Ahogy a magyar származású John Lukács történész fogalmazott: a szeretet individuális, a gyűlölet kollektivizáló - nyilván utóbbiból könnyebb szavazatokat szerezni.

 

"A gyűlölet az, ami egyesíti az embereket, míg a szeretet mindig egyéni, nem pedig kollektív. Ehhez hozzátehetjük azt, ami azonnal negligálja az osztályharcok, a rasszizmus vagy a modern nacionalizmus céljainak bármilyen erkölcsi lényegét: ez pedig az, hogy a szeretet soha nem önmagunk szeretete, hanem a másik szeretete. Ez az emberiség megváltó kegyelme." Democracy and Populism: Fear and Hatred, by John Lukacs. New Haven: Yale University Press, 2005. 248 pp.

 

Épp elég gyűlöletet generál a magyarországi "Nemzeti Együttműködés Rendszere", amely 12 éve alatt sosem volt annyira megosztott a társadalom, a másokat gyűlölő xenofób, homofób tendenciákról nem is beszélve.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A felvidéki magyarság nem engedheti meg magának ezt a luxust, a természetes asszimiláció őrlő kerekeihez nem hiányzik további megosztás. Nem csak az magyar, akit az Önfenkent magyarok annak kiáltanak ki, szubjektív magyarság mércéjükkel. Ugyanúgy magyar, aki saját neméhez vonzódik , bármennyire is próbálják őt elmarni a "farizeusok és horogkeresztények". Ugyanúgy magyar, aki szlovákkal házasodik, ugyanúgy lehet magyar, aki már részben vagy teljesen elveszítette a gyönyörű szép magyar anyanyelvet - utalok ezzel a népszámlálás kettős nemzetiség lehetősége elleni torpedózási kísérletére. Ha a gyűlöletkeltő, kollektivizáló retorika, kultúrharc helyett a szeretetre és (nemcsak kivételes) magyarok érdekképviseletére fókuszálna, talán több ember vallotta volna magát magyarnak, és így a felvidéki magyar kultúra is több pénzt kaphatott volna (és itt nem a magyar adófizetők pénzének alapítványok általi kiszervezésére gondolok).

Természetesen a "pozsonyi breivik" ámokfutásához nemcsak Ön járult hozzá, hanem számos egyéb folyamat, de a végeredmény ugyanaz: polgártársaink haltak meg a gyűlölet keltette tévképzetek miatt. Ugyanakkor alibizmus és álnaivság lenne úgy tenni, mintha ne lenne hozzá köze. Kérem ne folytassa tovább a megosztást és uszítást. Elég. 

Köszönettel, Pataki Tamás

Gyimesi György parlamenti képviselő, egyelőre nem válaszolt nyílt levelünkre, válasza esetén frissítjük oldalunk

Illusztrációt keszítette: ismeretlen szerző
Fotó: Szűcs Anikó: A mi hazánk is! - Egy kép a VILÁG BUBORÉKJAI, EGYESÜLJETEK!
22. ARC közérzeti kiállításról.

bottom of page