top of page
fejlec01-01.jpg
Torta_1.jpg

Rólunk

A Kompromisszum magazin egy 2021-ben életbe hívott közéleti kezdeményezés mely legfőképp a magyar kormány és a NER által támogatott médiumok ellensúlyaképpen fogalmazza meg magát a szlovákiai magyar kisebbség számára. 

A lapot alkotó íróink, szerkesztőink és egyéb munkatársaink anyagi fizetséget nélkülözve végzik tevékenységüket, mely remélhetőleg hitelesen szemlélteti politikai függetlenségünket olvasóink felé. 

Ugyanakkor leszeretnénk szögezni, hogy a magazinnak nem érdeke objektív hangnemben nyilatkozni a marginalizált kisebbségek helyzetéről és egyhangúlag elítéli a homofób, rasszista, szexista és xenofób nyilatkozatokat, valamint bánásmódot. 

Nevünket is részben a 2020-ban bemutatott – „kompromisszum” plakátnak köszönhetjük, melyet Szücs Anikó és Lőrincz Gábor alkotott a Budapesti ARC kiállítás keretein belül. A képen egy                             Nagy-Magyarország térképe területén elhelyezett szivárványzászló látható melynek az alatta lévő kiírásán olvasható a kompromisszum felirat. 

Nagyban inspirált minket eme kép abban, hogy megkezdjük tevékenységünket és újra-gondoljuk a korábban biztosnak vett politikai és társadalmi beidegződéseket a határon túli magyarságban. 
Így hosszú távú célunk megalkotni egy online teret mely reprezentatívan tükrözi a helyi lakosságunk sokszínűségét. 

Formabontó felállásunknak köszönhetően pedig rengeteg teret nyernek különböző perspektívák és vélemények. Ezáltal kiváltképp szerencsésnek vallhatjuk magunkat abban, hogy a magazin alapító tagjai között helyet foglal: történelem tanár, pedagógus, politológus, közgazdász, nyelvész és többek között egy divattervező is. 

Reméljük érdemben olvasmányos anyagot kínálhatunk közönségünk számára és kissé hozzájárulhatunk a történelmi törésvonalak feloldásához.
 

A csapat

 

 

 

 

 

 

 

Anikó

Ani.jpg

Egyetemi tanulmányaimat Dániában, a VIA Design University Collage divattervezői szakán végeztem. A külföldi tanulmányaim során fontos helyet hapott munkámban a fenntarthatóság elve, ami az életem többi területén is nagy szerepet játszik. Jelenleg szabadúszó dizájnerként ruhadarabok tervezésével foglalkozom. Főként divatiparral, a fenntarthatósággal és “zöld” témájú tartalmakkal foglalkozom.

 

 

 

 

 

 

 

Philip

Philip.jpg

Az ELTE Állam és Jogtudományi karán végeztem Politológiát. 
Az elmúlt két év során kezdtem el foglalkozni újságírással amikor társproducere lettem a The Europeans Podcast egyik Budapesti epizódjának majd később interjút készítettem a "Philip and Laci" néven megjelent különkiadásban.

Azóta jelenleg is több európai projekten dolgozom, legutóbb kutató gyakornokként az 
Athéni Nemzeti és Kapodisztriai Egyetem (NKUA) Európai Integrációs és Politikai Intézeténél

 

 

 

 

 

 

 

Márk

Mark.jpg

Középfokú tanulmányaimat az érsekújvári Pázmány Péter Gimnáziumban végeztem. Ezután az Eötvös Loránd Tudományegyetemen hallgattam nemzetközi tanulmányokat, jelenleg pedig romanisztikát. Egy féléves portugáliai kitérő kivételével több mint hat éve élek Budapesten. Leginkább történelmi, kulturális és LGBTQ+ témájú tartalmakat olvashattok tőlem.

 

 

 

 

 

 

 

Tamás

Tomi.JPG

A Selye János Egyetem történelem-kateketika szakán végeztem. Jelenleg kiberbiztonsággal foglalkozó cégnél dolgozom. Érdeklődési köröm tág: szlovákiai magyarok és egyéb kisebbségek, spiritualitás, történelem, filozófia, pszichológia, politika. Fontosnak tartom a „buborékok” elleni küzdelmet, a párbeszéd és a nyitott társadalom elkötelezett híve vagyok. ENFP-A/ENFP-T.

Illusztrációkat keszítette: Terenyei Zsófia Tímea

Portrékat keszítette: Kecskés Anikó

161244950_140500281303906_10056778382379
bottom of page