top of page
fejlec01-01.jpg

Gombaszög 2022

2022 júniusában visszatértünk a Gombaszögi nyári táborba, ahol 2 előadással folytattuk a "HírTörés" című eseménysorozatunkat.

Első előadásunk a "Kocsmakert" színpadán került megrendezésre, melynek során összehasonlítottuk a jelenlegi, Ukrajna felől érkező migrációt, a 2015-ös, déli határ felől érkezőkével. Ebben  Pintér András és Gonda Bence volt segítségünkre. A beszélgetést Marton Máté vezette.

Az előadás első felében  Marton Máté kérdéseire válaszoltak a vendégeink. Ezt követően teret adtunk a hallgatóknak, hogy kérdezzenek a vendégeinktől.

Az előadás során a hallgatók betekintést kaptak a migrációs válság magyarországi "frontvonalába", legyen az a közvetlenül a határon vagy Budapesti Nyugati pályaudvaron. "Hogy is néz ki a helyzet a határon?", "mivel is foglalkoznak az önkéntesek a vasútállomásnál?" és hasonló kérdésekre is választ kaptak a jelenlévők. A beszélgetés folyamán nem csak a vendégeink közvetlen tapasztalataira tértünk ki. Az előadás második részében politikai szemszögből is vizsgálták a témát. Beszéltünk a politikai személyek részvételéről vagy inkább annak a hiányáról. Vendégeink összehasonlították Magyarország migrációs kezelését, a V4 többi országával, amelyek szomszédosak Ukrajnával.

Míg aktualitásából eredően nagyobb hangsúlyt kapott az Ukrajnai migráció, itt is vissza-visszatért a beszélgetés a 2015-ös eseményekre. Megvitattuk, összehasonlítottuk a reakciók eltéréseit a politikai és a közéleti oldalról is. 

 

Második Gombaszögi előadásunk során a háborús propagandáról beszélgettünk Feledi Botonddal és Pollák Philippel, míg a moderátor ismét Marton Máté volt. Az előadás a "kocsmakert"-i színpad előtti küzdőtéren lett megrendezve, ahol az érdeklődők nagyobb számban és kényelmesebben tudták élvezni előadásunk. A tágasabb térre bizony szükség is volt, mivel az érdeklődők nem csak az előre bekészített padokat foglalták el, voltak akik a küzdőteret körbeölelő dombról vagy a közeli kocsma teraszáról követték a műsort. Az előadás során vendégeink felvázolták, hogy mi is az háborús propaganda, milyen formában jelenik meg az életünkben. 

Csak úgy mint első előadásunk témája, a háborús propaganda aktuálisábbá vált az Orosz-Ukrán háborút követve. Erre reagálva esettanulmányként a "Buchai mészárlást" követő stratégiai dezinformációt vesézték ki és annak egyes részeit magyarázták meg  vendégeink. Az előadás során a jelenlévők átlapozhattak egy 1939-es náci propaganda lapot is. 

Mint ahogy az már előadásainkon megszokott, zárásul teret adtunk hallgatóink kérdéseire melyekre vendégeink lelkesen válaszoltak is.

bottom of page