top of page
334640715_1591103271393189_4839901684460730500_n.jpg

A véradás életet ment(hetne)!

Tomi.JPG

Pataki Tamás

Olvasási idő: 5 perc

Aktív véradó vagyok, tavaly kaptam meg a bronzérmet a 10. véradásom után. Azonfelül, hogy jó érzéssel tölt el, hogy segíthetek, vagy egyenesen életet menthetek, felfrissül a vérem és másnap kifejezetten élénkültnek érzem magam. Ráadásul a szlovák Nemzeti Véradó Szolgálat alkalmazásának hála, még a vérem összetételének határértékeiről is megbizonyosodhatok. Aktívan kommunikálnak az alkalmazáson és Facebook oldalukon keresztül és jelzik, ha valamelyik vércsoportból hiány van.

(Pataki Tamás vért ad az Érsekújvári kórházban. Fotó: egészségügyi dolgozó)

Szlovákiában nem jár fizetség se a vér-, se a plazmaadásért (kivéve Pozsonyban, ahol egy osztrák cég fizet a plazmáért). Az említett alkalmazás nemrég kapott frissítést, most már online is lehet időpontot foglalni. Ráférne azonban a frissítés a törvényekre is, hiszen Szlovákiában nem minden alkalmas véradó adhat vért, tőle független okokból…

Még novemberben babalátogatón járt nálunk gyerekkori barátom Dusan és párja Krisztián. Felvidéki magyarok, akik nyíltan vállalják másságukat. Kisebbség a kisebbségben.

Látogatásuk nem sokkal a pozsonyi terrorcselekmény után zajlott, ahol akár ők is lehettek volna áldozatok, ezért akarva akaratlanul is felmerültek a kisebbséggel kapcsolatos témák. Ekkor került szóba a véradás esete is: Krisztián egy szlovák médiumnak is nyilatkozott az átélt diszkriminációról és megaláztatásról. Az előző munkahelyén házon belüli egészségnapok kereteiben vért adhattak a kollégákkal. Mivel korábban aktív véradó volt, nem számított váratlan dolgokra, a szűrés előtti  kérdőívet őszintén töltötte ki. “Volt szexuális kapcsolata férfival az elmúlt 12 hónapban? Igen” (akivel 10 éve boldog párkapcsolatban élnek). Az orvos pedig ennek következményeként a kollégái előtt alázta meg és tagadta meg tőle a véradás lehetőségét.

Krisztián esete ugyanakkor közel sem egyedülálló példa. A Progressívne Slovensko (Progresszív Szlovákia) párt, még 2022 júniusában kereste fel az egészségügyi minisztériumot és kritizálta az ezzel kapcsolatos diszkrimináció és stigmatizáció kapcsán. Rámutattak, hogy a kérdőív nem a véradó szexuális élete okozta kockázatok számítanak, hanem annak szexuális orientációja.

A minisztérium, illetve a NTSSR (Szlovák Köztársasági Nemzeti Véradó Szolgálat) azzal hárított, hogy a kérdőív összhangban van az EU-s irányelvekkel, valamint hogy világszerte nagyobb rizikót állapítanak meg a szakértők a férfi-férfi kapcsolatoknál, illetve a vért kapó személy jogait és érdekeit részesítik előnyben. Az ellenérveket, hárításokat azonban jelentősen árnyalják a módosítást már elvégző országok szabályozásainak indoklásai és rámutatnak a szabályozás indokolatlanságára. Igaz, hogy nincs egységesített EU-s törvénykezés (legfeljebb irányelvek) az egészségügyben, a nemzetállamoknak önmaguknak kell a módosításokat elvégezni. Szlovákiában egyelőre ilyen típusú változás, vagy erre való hajlandóság nem észlelhető. Mindeközben az egészségügyi minisztérium alkalmazása, illetve Facebook oldala szerint gyakran hiányosak az ellátás vértartalékai.

(https://www.facebook.com/NTSSR.SK - Národná transfúzna služba SR)

Hol volt már változás és mivel indokolták azt?

Az Európai Bizottság jelentésében már 2011-ben megállapította, hogy a meleg- és biszex férfiak véradásának korlátozása ellentmond az EU-s jogi normáknak, tehát a szlovák egészségügyi minisztérium indoklása itt élesen szemben áll a nemzetközi értékrenddel. Az EU bíróság döntéséről korábban bővebben a Reuters is beszámolt.

Szlovákia társadalma a közelmúltban végzett felmérés alapján az egyik leginkább homofób társadalom az EU-n belül, így nem csoda, hogy hiányzik a politikai akarat az egészségügyi minisztérium részéről hasonló módosításra. Ezzel szemben Németország, Kanada, Görögország, Franciaország, Nagy-Britannia, Ausztria és számos egyéb ország már átrendezte a saját elavult egészségügyi minősítéseit.

Sőt, még az EU-n belüli homofóbiában versengő Magyarországon is módosítottak pár évvel ezelőtt, ahol 2020. január 1-jétől változtak meg a véradás szabályait. Ezzel több évtizede tartó diszkriminációnak vetett véget az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ).

“A fertőzés átadás szempontjából kockázatos szexuális kapcsolatok megítélésében megszűnt minden olyan megkülönböztetés, ami a kapcsolatban résztvevők nemére utalt”.

 Azóta a meleg és biszexuális férfiak is adhatnak vért, ha szexuális magatartásuk egyéb szempontból nem minősül kockázatosnak. Tegyük hozzá, hogy a gyakorlatban kockázatos magatartás szexuális orientációtól független, hiszen számos heteroszexuális ember cserélgeti szexuális partnerét, gyakran mindenféle védelem nélkül – de ennek firtatására nem tér ki a véradás előtti, kockázatokat felmérő véradó kérdőív.

A szigorú, diszkriminatív szabályozás egészen a 80-as évekre vezethető vissza, amikor a HIV-vírus világjárvánnyá válására reagálva kizárták az érintett csoportokat a véradás lehetőségéből. A Háttér Társaság a változást a következőkép értékelte:

“...Az Országos Vérellátó Szolgálat a legutóbbi időkben a férfiakkal szexuális kapcsolatot létesítő férfiak esetében a legszigorúbb, egész életre történő kizárást alkalmazta. Ez teljesen indokolatlan volt, hiszen az ablakperiódus hossza ennél jóval rövidebb. A kizárás ráadásul arra sem volt tekintettel, hogy a HIV-fertőzés szempontjából nem minden férfiak közötti szexuális kapcsolat jelent magasabb kockázatot, egy monogám párkapcsolatban élő meleg pár két tagja közötti szexuális kapcsolat, különösen ha óvszerrel vagy gyógyszeres úton (PrEP) védekeznek a HIV-vel szemben, semmivel sem jelent nagyobb kockázatot, mint egy heteroszexális pár esetében. “

A kockázatos véradás kritériumokat ez alapján módosítják a korábbi diszkriminatív szabályozás alapján az érintett országokban is. Említésre méltó, hogy a véradás előtti kérdőívben van is hasonló kérdés, amely Önmagában lehetővé tenné a meleg és biszexuális férfiak véradását:

(A véradás előtt kötelezően kitöltő kérdőív. Fotó: Pataki Tamás)

21. Mali ste v priebehu poslednych 3 mesiacov pohlavny styk s novym sexualnym partnerom?

21. Volt-e Önnek az elmúlt 3 hónapban nemi aktusa új szexuális partnerrel?

24. Pre muzov: Mali ste poslednych 12 mesiacov sexualny kontakt s muzom?

24. Férfiaknak: Volt-e Önnek az elmúlt 12 hónapban szexuális kapcsolata férfival?

A 24. kérdés ebből kifolyólag teljesen értelmét veszti, mert még csak nem is az új partnerre kérdez, mint azt teszi a 21. kérdésnél. Ha kivennénk tehát a 24. kérdést és egy meleg vagy biszex férfi vért akarna adni, ugyanúgy megakadályozná ezt az “új partnerre” kérdezés, ha az elmúlt 3 hónapban lett volna új kapcsolata. Továbbá megakádolyozná az esetleges betegség terjedését, mint tenné azt egy heteroszexuális férfi esetében is. Tegyük hozzá, hogy a kérdőíven kívül a véradás előtt még szűrővizsgálatot is végeznek mintavétel után.

Alulról jövő kezdeményezés

Ronald Wiesinger, az osztrák Raiffeisen Bank igazgatója az “East meets West” konferencián beszélt nemrég Ausztria törvény módosításáról. A kezdeményezést az a sajnálatos élmény indította el a részéről, hogy párjával elkapták a covidot. Utóbbi az intenzív osztályra került és bár hiába adhatott volna már egészségesként plazmát neki, hogy megmentse élettársát, ezt az akkori törvények nem tették lehetővé. Ez a tapasztalat indította el a mozgalmat Ausztriában, és értette meg a társadalommal a kérdés fontosságát, hogy ez nem valamiféle ideológiai, hanem közérdekű kérdés.

Szerencsére Dusannak és Krisztiánnak nem kellett hasonló krízishelyzeten átesnie, ma is egészségesek, nem dohányoznak, sportolnak és vért adnának, ha az lehetséges lenne. Ugyanakkor bízom benne, hogy alulról induló kezdeményezésből krízishelyzet nélkül is változás sürgethető, hiszen a véradás életet menthet.

image1.png

Illusztrációt keszítette: Kiss Rozi

bottom of page